Logg på for å laste ned PDF

Høringskommentarer til aksjelovsforenklinger

Aksjelovutvalgets forslag til forenklinger og endringer i aksjeloven er omtalt i en artikkel i RR 7–2016. I denne artikkelen har jeg tatt inn en oversikt over høringskommentarene, primært knyttet til de forslagene jeg ser som de mest sentrale.

Statsautorisert revisor

Elisabet Ekberg

KPMG

NOU 2016: 22 Aksjelovgivning for økt verdiskaping

NOU’en ble formelt levert til næringsministeren 21. oktober og sendt på høring 24. oktober. Høringsfristen var 9. januar 2017 og den korte tiden for høringsinstansene ble begrunnet slik i høringsbrevet fra departementet: «Nærings- og fiskeridepartementet tar sikte på å fremlegge en proposisjon om forenklinger i aksjeloven våren 2017. For at departementet skal rekke dette, er det nødvendig med redusert høringsfrist på 11 uker.»

Det er totalt 28 høringskommentarer med innhold, enkelte er kortfattede og kommenterer kun et enkelt tema, mens mange av høringskommentarene er omfattende og tar for seg mange av utvalgets forslag. Noen høringsinstanser har også tatt opp ytterligere temaer, som går ut over det som er utredet og foreslått av aksjelovutvalget. Høringen og høringskommentarene kan leses på: regjeringen.no/no/dokumenter/horing--nou-2016–22-aksjelovgivning-for-okt-verdiskaping/id2517041

Virke er den eneste høringsinstansen som eksplisitt støtter forslaget om at kravet til minste aksjekapital settes ned til én krone.

I artikkelen om utvalgets forslag ga jeg uttrykk for at forslagene i stor grad gir lettelser og forenklinger for næringslivet, samtidig som jeg gjorde oppmerksom på at jeg som et av medlemmene av utvalget ikke er objektiv i mine vurderinger av forslagene. På samme måte er min vurdering av høringsinstansenes synspunkter farget av at jeg har vært enig i forslagene slik de er fremmet av aksjelovutvalget. Jeg har konsentrert meg om aksjeloven. Forslag til endringer i allmennaksjeloven og høringskommentarene til disse er ikke kommentert i denne artikkelen.